Koldskål med spelt kammerjunker og bær!

koldskaal-3 koldskaal

Koldskål – Dengang jeg var lille!

Det er sommer – og lysten til varm mad er ikke særlig stor. Derfor er koldskål en glimrende måde at få lidt ‘mad’ indbords. Da jeg var mindre og boede der hjemme, var koldskål ikke aftensmad – men dessert. Det mente min mor ihvertfald og det er der sikkert mange mødre der  stadig mener i dag.

Men nu er jeg da heldigvis så gammel, at jeg selv bestemmer hvad der er aftensmad 😉

Min mor lavede altid koldskål på en 2 dl piskefløde, som hun pisket stiv sammen med sukker og vaniljesukker, så hældte hun 1 liter kærnemælk på. Så var der koldskål på den kalorierige måde. Hun vil ikke lave den på rå æg, da der var meget snak om salmonella dengang.

Koldskål uden æg!

Nu er hverken Mads eller jeg ikke særlig vild med smagen af æggeblommer, så derfor laver vi vores koldskål uden æg.

Så derfor laver vi vores koldskål på ymer og kærnemælk. Ymeren giver en god runde smag og den giver koldskålen lidt tykkelse, som æggeblommerne og så vil gå ind og gøre.

Opskrifterne!

koldskaal-4

Koldskål

  • 1 liter ymer 3,5%
  • 1 liter Kærnemælk
  • 1 dl Rørsukker
  • 1-2 tsk Vaniljepulver

Fremgangsmåde:

  1. Pisk det hele godt sammen, og lad det stå på køl i 1 times tid, så det kan stå og trække smag.

koldskaal-2

Koldskål toppings – Spelt Kammerjunker!

Til ca. 40 stk.

  • 100 g sigtet speltmel
  • 40 g rørsukker
  • 1 tsk bagepulver
  • 30 g smør
  • 1/2 tsk vaniljepulver
  • 1 æg

Fremgangsmåde: 

  1. Hæld mel, sukker, vanilje og bagepulver op i en skål og smuldre smørret deri.
  2. Tilsæt ægget og ælt det sammen med klør 5. Måske du skal bruge lidt ekstra mel, så ha’ det klar ved siden af.
  3. Skær dejen i små stykker på ca. 5-6 g. og tril dem til små kugler.
  4. Læg dem på en bageplade med bagepapir og giv dem et lille tryk, så de bliver flade.
  5. Bag dem nu i 20 min. ved 150 grader (varmluftovn).
  6. Når de er færdig skal de lige køle af, inden du servere dem til koldskålen. Så står de og bliver sprøde.

Servere koldskålen med sprøde spelt kammerjunker og friske bær.

Velbekomme!

Find flere opskrifter med Jordbær. Prøv f.eks. denne ‘Sunde sommer trøffel med surprise!’

koldskaal-0

koldskaal-5