#1 Gårdbesøg – Økologisk friland og Dyrevelfærd

friland-1

[Sponsoreret af Friland økologi]

Friland økologi er næsten for godt til at være sandt,  sunde og glade grise der har det godt, og som kan røre sig. Jeg går selv op i økologi, men efter jeg har set hvor godt økologisk frilands grise har det, så vil jeg helt sikkert til at støtte det noget mere.

Torsdag den 27. april fik jeg og 3 andre blogger piger muligheden for at besøge bondemanden Laurs Papsø Laursen i Almind. Det er et lille, hyggeligt landbrug hvor Laurs og hans kone passer grise i alle størrelser. Hr. og Fru. Papsø Laursen går ind for at sætte økologien fri, så hans grise kan komme ud og få det godt på den store mark. De har adgang til buske og små træer og de har mulighed for at rulle sig i mudder, de dage hvor det er varmt. Grise kan ikke svede, så derfor skal de have muligheden for at kunne køle sig ned.

Derudover er medicin forbruget minimeret på Stensagergården, og kun efter tilsyn af dyrlægen. Alle grisene bliver vaccineret, sunde og glade grise giver det bedste kød!

I 2005 blev Laurs producent af frilandsgrise. For 2 år siden ville han gerne udfordres lidt, og derfor valgte han, at hans frilandsgrise skulle være økologiske grise.

[vidcore vid=”nBiDFn5f”]

Se bare i filmen her, hvor dejligt de har det.

Det gjorde mig virkelig glad, at se grisene rende rundt og have det så godt.

De farende søer gik for sig selv i en lade, hvor de havde masser af plads at boltre sig på. De havde halm som de kunne putte sig i, og det bedste var, at de kunne løbe rundt! De stod ikke i en lille bås, hvor de næsten ikke kunne røre sig.

Helene Andersen Sprogøes billede.

De farende søer.

Inden søerne farer, kommer de ud i farehytterne, hvor de får lov til at føde deres smågrise i ro. I hver farehytte er der en lille familie, modersoen og hendes smågrise. Smågrisene bliver først taget fra deres mor når de er 7 uger gamle. I de 7 uger får de lov til at rende rundt på marken, og hygge sig og rode i jorden.

Helene Andersen Sprogøes billede.

Smågrise der næsten lige er født <3

Helene Andersen Sprogøes billede.

Denne lille gris, kommer til at veje ca. 120 kg, om et halvt år. Hvis den ikke blev så stor, så havde jeg taget den med hjem 😉

Når grisene er ca. 7 uger gamle kommer de videre op i stalden, hvor de selv får valget om de vil være ude eller indedørs. De har plads til at rende rundt, og igen står de ikke i små båse, hvor de næsten ikke kan røre sig.

Helene Andersen Sprogøes billede.

I stalden.

Når grisene er store nok, kommer de over i stalden hvor slagte grisene er. Her har de og så mulighed for at boltre sig, de kan være ude eller inde.

Grisene her havde det så godt, og du har mulighed for at få noget kød fra Laurs gård, hvis du køber kød, som er ‘Friland økologi’ mærket. Det kan købes i Løvbjerg, Rema 1000, Netto eller Meny.

Friland Økologi score 3 ud af 3 hjerter for bedre dyrevelfærd.

Hvad skal der til at være økologisk frilandsgård? – Dyrevelfærdsmærket!

Som i kan læse i min fortælling af besøget på gården, så har grisene her:

  • De fødes i hytter på marken.
  • De har adgang til udearealer –  og så når de er i stald.
  • De har hele tiden adgang til liggehalm.
  • De har krølle på halen.
  • De har meget mere plads.

Jeg ved ikke med jer, men jeg kan altså godt lide at det kød jeg får på bordet, har haft det godt. Så jeg vil helt sikkert, igang med at støtte Friland Økologi.

Læs mere om Friland Økologi og bedre dyrevelfærd på fødvarestyrelsens hjemmeside .

Opskrift og konkurrence: 

Der kommer snart en konkurrence på deres facebook side, hvor jeg og de 3 andre blogger piger, skal lave en opskrift. Her skal jeg have jeres hjælp – i skal stemme på min ret så jeg vinder 😉 Det eneste i skal gøre, er at stemme på min ret. Her får i muligheden for at vinde en ‘madkasse’ med friland økologi kød. Følg med her.

Frilands billede.