Chorizo/græskar tærte!

Madplan uge 42 med indkøbsliste!

Reklame for økologisk landsforening!

Madplan uge 42 med indkøbsliste!

Da jeg fik muligheden for et samarbejde med økologisk landsforening – var jeg klar med det samme! For hvis der er noget jeg går op i, så er det økologi! Har selv været på øko kursus for nogen år tilbage gennem mit arbejde!

Lige nu kører Økologisk landsforening en kampagne der hedder ‘5 der gør en forskel!’

Denne kampagne går ud på – at du ikke behøves at skifte alt i dine køkkenskabe ud med økologi, for at undgå en masse pesticid rester. Men at du ved bare at skifte 5 af dine råvarer ud, fra konventionelle til økologi, kan man mindske sit samlede indtag af pesticider med mere end 50 %.

De 5 råvarer er: Pærer, æbler, tomater, vindruer og hvedemel. Altså 5 råvarer som ikke er meget dyre, end hvis du vælger de økologiske frem for de konventionelle.

Her hjemme ved os, er vi selv ret vilde med økologi – vi er ikke fanatiske og spiser da også konventionelle varer. Men vi går helst efter de økologiske varer, når det handler og frugt og grønt, kød og kornprodukter.

Det er sandt at det kan være forbundet med en ekstraudgift at købe økologiske vare, men der er måder hvor man kan mindske den udgift en del.

Det vi selv gør er:

  •  Vælg de rigtige butikker, flere butikker gør en del af at sælge økologi til lavpris. Så flest mulige har råd til at vælge økologien til.
  • Tilbuds jagt, med en madplan i hånden, ved du lige hvad du skal bruge til ugen, og kan derfor minimere mængden af vare du køber og ikke får brugt. Det gælder selvfølgelig også for konventionelle madvare, men der er virkelig penge at spare, ved ikke at fodre skraldespanden. Man får samtidig også skåret impulskøbene væk.

Derfor giver jeg jer her en madplan, der en nem og lige til. Der er link til opskrifterne du skal bruge, og der er en indkøbsliste som du bare kan printe ud, og så er du klar til indkøbsturen 😉

Min madplan vil gør din hverdag nemmere og sundere. Madplan er til 4 personer – 2 voksne og 2 børn – eller 2 voksne og rester til madpakken næste dag.

Du kan læse mere om kampagnen ‘5 der gør en forskel’ lige her!

Der er også lækre opskrifter ved Renmadglæde.dk


Madplan!

Mandag: Squash spaghetti med kødsovs!

Vælg økologi fordi: 

I denne ret har jeg brugt økologiske tomater og økologiske æbler – jeg vælger at bruge det danske økologi fordi jeg kan fjerne en masse pesticid rester fra min mad, bare ved at skifte disse 2 varer ud med økologisk i stedet for konventionelle.

Tomaterne ligger nummer 3 på listen, over de fødevarer vi dansker får flest pesticid rester fra. Ved den seneste kontrol blev der fundet pesticidrester i 14 % af de danske konventionelle tomater, og i de udenlandske konventionelle tomater blev der fundet pesticider i 43 %

Da vi dansker spiser rigtig mange æbler – så kommer 1/3 af de pesticid rester vi indtager fra æblerne. Hvis du gerne vil undgå dem, så vælge danske økologiske æbler!


Tirsdag: Kylling med mozzarella og bagt broccoli/hokaido græskar salat!

Vælg økologi fordi: 

I denne salat har jeg brugt økologiske pærer og  økologisk vindruer.

Spis en økologisk pære når den er i sæson, det er der den er bedst. Ved at vælge en økologisk pære, fjerner du og så en del pesticidrester. Der blev fundet pesticidrester i 25 % af de danske konventionelle pærer i 2016 og i 92% af de udenlandske konventionelle pærer. Puha siger jeg bare.

I vindruer er der fundet 26 forskellige pesticidrester – efter jeg har læst dette, vil jeg helt sikkert til at købe de økologiske druer. Vi spiser en del druer her hjemme, og synes godt nok det er vildt, at de konventionelle de er så forurenet. Hvad mener i?


Onsdag: Rester eller engang rugbrød evt. rugbrød toast!


Torsdag: Chorizo/græskar tærte!

Vælge økologi fordi: 

I denne tærte har jeg brugt økologisk hvedemel – næstefter æbler – kommer hvedemel, som vi dansker får flest pesticidrester fra. Økologisk hvedemel er ikke meget dyre en konventionelle hvedemel. I 53 % af konventionelle hvedemel blev der fundet pesticidrester ved seneste kontrol og i økologisk hvedemel er der ikke fundet noget!


Fredag: Byg selv blomkåls burger!


Lørdag: Spinat vafler med farverig salat og hakket kylling (oksekødet er skiftet ud med kylling – så det ikke bliver for meget okse!)


Søndag: Rester – tøm køleskabet og undgå madspild!


Indkøbsliste!

Kød:

  • 8-900 g økologisk hakket oksekød 3-7%
  • 2-3 stk hanegal pølser (kan undlades).
  • 12 skiver serrano skinke
  • 4 stk kyllingbryst
  • 100 g chorizo pølse i skiver
  • 1 pk. kalkunbacon
  • 1 pk hakket kylling

Mejeri:

  • 2 stk Mozarella kugler
  • 500 g skyr
  • 200 g cheasy hytteost
  • 13 stk æg
  • 4 skiver ost
  • Smør
  • 1 liter minimælk, mandelmælk eller soyamælk

Grønt/frugt:

  • 2 porrer
  • Hvidløg
  • 1 Net rødløg eller alm. løg
  • 1 kg gulerødder
  • 8-10 stk friske øko tomater
  • 1 bk. øko cherry tomater
  • 2 stk. squash
  • 1 stk broccoli
  • 1 stk blomkål
  • 1 stk spidskål
  • 1 stk rød spidskål
  • 1 stk. hokkaido græskar
  • 1 stk agurk
  • 1 stk peberfrugt
  • 1 bk spinat
  • 1 bk økologisk vindruer
  • 2 stk økologiske æbler
  • 1 stk økologisk pære
  • 1 stk appelsin

Diverse:

  • Rapsolie
  • Sesamfrø
  • Peanutbutter
  • Quinua
  • Chiafrø
  • Loppefrø skaller
  • Økologisk hvedemel
  • havregryn
  • fuldkornsrismel
  • Bagepulver
  • sukker
  • ketchup

Frost:

  • Edamamme bønner

Krydderier:

  • Salt
  • Peber
  • Oregano
  • Timian
  • 1 stk grøntsagsbouillon

 

Det er næste uges madplan og indkøbsliste – håber i måske vil være med og prøve på at gå efter ‘5 der gør en forskel’ 😉

Er du klar?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Chorizo/græskar tærte!